maanantai 9. kesäkuuta 2014

Brita-kakku


Eilinen päivä aamusta pitkälle iltapäivään hurahti kuin huomaamatta keittiössä. Tuli huomattua, että ruuan valmistaminen alusta loppuu 9 hengelle ei ole mikään pikkujuttu, mutta miten palkitsevaa se onkaan, kun huomaa onnistuneensa ja saattaa saada vielä kehujakin!

Jälkkäriksi olin päättänyt tehdä jo pitkään sopivaa hetkeä odottaneen "death by chocolate" -kakun, jota olen Glorian ruoka ja viini -lehden lisäksi ihaillut jo pari kertaa Oilin blogissa. Suklaakakku alkoi kuitenkin tuntua liian tuhdilta ajatukselta ja vaihtuikin melkein viime metreillä klassiseen ja kesäisempään Brita-kakkuun. Eikä muuten huono valinta lainkaan! Kakusta tuli lopulta niin söpö, että mietin jo raaskinko tarjota sitä lainkaan...

Brita-kakku

Pohja:
200g leivontamargariinia
1,5dl sokeria
5 kananmunan keltuaista
2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1,5dl maitoa

Marenki:
5 kananmunan valkuaista
2,5dl sokeria
mantelilastuja

Täyte:
1prk Valion maustettu rahka sitruuna
1prk Valion vispikermaa
sokeria oman maun mukaan
mansikoita ja mustikoita


Vaahdota leivontamargariini ja sokeri. Lisää joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan ja sekoita hyvin. Lisää sitten sekaan vuorotellen vähän kerrallaan kuivia aineita ja maitoa. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

Valmista marenki eli vatkaa kylmät valkuaiset vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Marenki on valmista jos se pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Levitä marenki taikinakerroksen päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 180 asteessa n.20-25min.

Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten keskeltä puoliksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka sekä sokeri. Levitä täyte sekä reilusti marjoja yhden puolikkaan päälle ja nosta toinen puolikas kanneksi. Koristele koko komeus mansikoilla, mustikoilla ja mintunlehdillä.

2 kommenttia :

  1. Hetkinen, mä kommentoin tähän unenpöpperössä kännykällä jo päiväkausia sitten, mutta mitään ei näy! Siis uusiksi: kylläpä sattui, oon nimittäin itsekin harkinnut brita-kakun tekemistä jo tovin nyt, kun tajusin että Kaikki, missä on marenkia, on parasta ikinä :) Olin jo tekemässä kakkua yksille vauvaa ihastelemaan tulleille kahvivieraille, mutta siinä tilanteessa minimaalinenkin uuteen asiaan liiittyvä ponnistus oli kuitenkin liikaa ja päädyin taas pavlovaan. Pitää vähän vielä optimoida prosesseja niin, että jotain saa myös suunniteltua eikä kaikki olisi sarjaa "teen jos ehdin sitten, kun vauva nukkuu, eikä kyllä mitään tietoa koska tämä tapahtuu" ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brita meni kyllä kevyesti mun suosikkileivonnaisten joukkoon! Marenki oli mulle ihan uusi juttu, mutta nyt kun totesin ettei senkään tekeminen ole mitään sen vaikeampaa, mitä nyt vatkaamiseen vaan joutuu varaamaan aikaa, sitä voisi hyödyntää muussakin leivonnassa. Koska onhan se tosiaan hyvää!

      Poista

Kiitos kun kommentoit!