keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Erasmus-vaihto Istanbulissa - osa 3

Vielä viimeinen setti Istanbulista. Opintopisteetkin tuli juuri Winhaan, joten tähän on hyvä sulkea Istanbul-ympyrä :)


Kielestä...

En osallistunut erilliselle kielikurssille ennen koulun alkamista, mutta muiden kurssien lisäksi otin vielä Turkin alkeet –kurssin, jonka järjestämisestä saimme tietää vasta alkuorientaatiossa. Ajattelin kurssin olevan hyödyllinen, mutta jos nyt saisin päättää, jättäisin ehkä kuitenkin tuon kurssin käymättä sillä se oli mulle ainoa oikeasti ahdistusta aiheuttava kurssi. Tunneilla edettiin todella nopeasti ja keskityttiin ehkä liikaa kielioppiin, kun monille olisi ollut tärkeämpää vain oppia selviytymään arkisista tilanteista turkiksi.


Turkkiin vaihtoon lähtevälle antaisin melkein vinkiksi, että mikäli ei aio osallistua kielikurssille, kieltä kannattaa ainakin vähän harjoitella jo ennen vaihdon alkua. Perusasiat kuten tervehtiminen, numerot ja kiittäminen kannattaa opetella. Itse huomasin myös, että lauseet mitä maksaa ja haluaisin jäädä tässä pois osoittautuivat oikein hyödyllisiksi ja niillä pärjäsi jo pitkälle. Yksi turhauttavimmista jutuista vaihdon aikana oli kun aina ei tullut ymmärretyksi, sillä ei ole mitenkään tavatonta, että turkkilainen ei osaa englantia.

Asuminen

Mikäli asuntoa ei huvita etsiä, voi sitä hakea suoraan kampukselta. Yeditepe tarjosi vaihtareille jaettuja huoneita asuntolasta (varmaan muutkin koulut), mutta itseäni tämä vaihtoehto ei houkutellut yhtään. Jos huoneen jakaminen jonkun toisen kanssa ei haittaa niin kampus on varmaan ihan hyvä vaihtoehto, etenkin jos ei jaksa varata koulumatkoihin noin tuntia/suunta. Toisaalta kuulin muutamien meidän koulun kampuksella tai koulun lähellä asuvan valittelevan sitä, että vapaa-ajalla on hankala lähteä mihinkään kun matka vaikkapa Euroopan puolelle voi ruuhka-aikana kestää useita tunteja.

Itse päädyin siis sen enempää miettimättä etsimään huoneeni muualta. Vapaita huoneita on tarjolla melko paljon, mutta toisaalta niin on hakijoitakin. Asunnoissa on myös eroja ja niiden kunto ja hinnat voivat vaihdella laidasta laitaan. Itse löysin oman huoneeni Craigslistin kautta ja kun olin ollut yhteydessä muihin asukkaisiin facebookin kautta, uskalsin maksaa varausmaksun ja vuokrata asunnon jo Suomesta käsin.


Asuin suuressa kaksikerroksisessa kerrostaloasunnossa yhdessä muiden vaihtareiden ja muutaman turkkilaisen kanssa. Asunto oli siisti ja vuokraan kuului oman huoneeni lisäksi yhteiset tilat, pari kertaa viikossa käynyt siivooja, sähkö, vesi, lämmitys ja netti. Vuokra oli yleiseen hintatasoon nähden melko kallis, mutta toisaalta maksoin sen mielelläni, sillä asunto oli siisti, kämppikset mukavia ja asunnon sijainti oli myös kannaltani todella hyvä. Asunto sijaitsi Göztepessä josta on matkaa bussilla Yeditepeen n. 30-40min, Aasian keskukseen Kadiköyhin n. 15min ja Taksimiin Euroopan puolella pääsi nopeimmillaan puolessa tunnissa.

Vapaa-aika

Istanbul on täynnä hienoja nähtävyyksiä; Topkapi, Hagia Sofia, Sininen moskeija... you name it. Kunhan koulusta on ensin saanut opiskelijatodistuksen, kannattaa ihan ensimmäiseksi hankkia Müzekort niin aika ei ainakaan käy tylsäksi. Kortti maksaa 10 liiraa (vertailun vuoksi sisäänpääsy Topkapin palatsialueelle maksaa 20 liiraa) ja se maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä jatkossa kortilla pääsee ilmaiseksi lähes kaikkiin mahdollisiin museoihin. Syksyn aikana tuli käytyä läpi kaikki Istanbulin kuuluisimmat nähtävyydet ja paljon muuta, mutta silti paljon on varmasti näkemättäkin. 


Koululla toimii opiskelijayhdistys joka järjestää juhlia ja retkiä vaihtareille. Itse en kauheasti Erasmus-bileistä innostunut ja koulun retkistä kävi vain yhdellä, koska totesin että omatoimimatkailu on mukavampaa.  Oman vaihtoni aikana sattui olemaan parikin uskonnollista lomaa, jolloin oli hyvin aikaa matkustaa ympäri Turkkia. Bussilla matkustaminen on edullista ja yleistä, sillä niillä pääsee kai melkein mihin vaan... Me lähdettiin Jennin kanssa käymään Pamukkalessa ja tarkastettiin myös Efesoksen antiikin aikainen kylä. Muutaman päivän matkalle usean sadan kilometrin päähän tuli hintaa matkoineen, hostelleineen ja ruokineen n. 100 euroa ja reissu oli ehdottomasti yksi vaihdon kohokohtia.Yhteenveto vaihdosta

Kaiken kaikkiaan vaihto oli mahtava kokemus ja hieno mahdollisuus tutustua vieraaseen ja omasta aika paljon poikkeavaan kulttuuriin. Huomattavasti helpommalla olisin varmasti päässyt jos olisin valinnut vaihtokohteeksi vaikkapa Ruotsin tai Saksan, mutta toisaalta uskon, että erilaisuutensa ansiosta Istanbul opetti mulle paljon enemmän itsestäni sekä omasta kulttuuristani. Sain varmasti paljon kärsivällisyyttä lisää ja opin myös arvostamaan asioita kotona paljon enemmän sekä tajuamaan, kuinka hyvin jotkut asiat oikeastaan meillä on.


Aika monta kertaa mietin, että meillä Suomessa ei ikinä tehtäisi näin tai että joku asia ei missään nimessä olisi meillä sallittua. Jossain vaiheessa kun asiat eivät toimineet tai toimivat huonosti, aloin luomaan mielessäni Suomesta maanpäällistä paratiisia,  mutta näin jälkeenpäin mietittynä on myös monia asioita mitä meidän ei tarvitsisi ottaa niin vakavasti ja olenkin toisinaan alkanut kaivata Istanbulin rentoa ja suvaitsevaista ilmapiiriä.


Koulussa opin todella paljon uutta ja kaikesta oppimastani on minulle varmasti tulevaisuudessa hyötyä. Luonnollisesti sain varmuutta myös englanninkielen käyttämiseen ja uusia tuttuja ympäri maailmaa.  Lisäksi tulin vaihdosta takaisin myös monta uutta kokemusta rikkaampana ja uskomattomia paikkoja nähneenä. Ja vaikka kaikki ei ihan aina sujunutkaan hyvin, niin on aika jo minun kohdallani kullannut muistot ja olen erittäin tyytyväinen, että päätin lähteä juuri Istanbuliin.

4 kommenttia :

 1. heippa! olipa kiva yhteenveto :) Olen samoissa fiiliksissä vaikka vaihtoa on takana vain ensimmäinen kuukausi. Kielimuuri on korkea ja vaikka maisemat ovat kyllä kieltämättä upeat, systeemit ja miten yhteiskunta rakentuu on täällä Turkin puolella aivan eri, verrattaen vaikka Lontooseen tai Suomeen.
  Odotan kovasti aurinkoa ja lämpöä, uskon sillä olevan suuri vaikutus omaan mielialaan ja eiköhän vaihto ala näyttää hieman valoisammalta. Ei muuta kun tuulta päin Kolumbus :)

  VastaaPoista
 2. Pimeä ja kolea istanbul on kyl melko ankea, mutta aurinko vaikuttaa mielialaan varmasti ja Istanbul alkaa näyttäytyä kirjaimellisesti uudessa valossa :) Viikonvaihteelle ennustetaan näköjään jo aurinkoa ja 17 astetta..oon niiiiin kade :D

  VastaaPoista
 3. Tätä oli kivaa lukea!:) ei oo kovin monta suomalaista kuka ois turkkiin saakka päätyny... ikävä kyllä. Et missään vaiheessa maininnu hirveesti näitä hinta-asioista, siitä ois kiva kuulla lisää:)! Millä rahalla siellä elit ja paljonko tohon käytännössä edes meni rahaa... ei mitää henkilökohtaista siis vaan ihan mielenkiinnon vuoks kysyn koska itteäni kiinnostaa myös, mutta ketään ei oo sponssaamassa:/ Kiitti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kuulla että tästä oli sulle hyötyä! :)

   Mä elin ihan perusopintorahalla+asumislisällä ja siihen päälle sain erasmus-apurahan joka oli 250€/kk. Eli yhteensä rahaa oli kuukaudessa käytössä n. 600€. Vuokra vei tietysti aika ison osan eli reilut 300€. Mainitsinkin, että vuokrani oli melko kallis, huomattavasti halvemmallakin voi itselleen löytää huoneen jos jaksaa etsiä. Melko pienelläkin budjetilla Istanbulissa voi elää ihan hyvin - esim. ulkona syöminen on edullisempaa kuin suomessa ja julkinenliikenne ei maksa opiskelijalle paljoa. Jos tykkää käydä baareissa ja shoppailemassa niin tietysti rahaa menee sitten vähän enemmän ;) Mutta mä koin ainakin että toi raha mikä mulla oli käytössä oli ihan riittävä.

   Poista

Kiitos kun kommentoit!